Monday, 24 March 2014

[UPDATE 2014] How to build your own web browser using Chromium using Visual Studio 2013


  • Prerequisite Software
    • Windows 7 x64 or later. x86 OSs are unsupported.
      • At least 10 GB of free space in an NTFS colume.Having the chromium source code on the SSD drive greatly speeds build times.
    • Visual Studio 2013 Express (Windows Desktop )
    • You can get it here http://go.microsoft.com/?linkid=9832280&clcid=0x409
    •  and lastly Get the Chromium depot_tools.

  1. Get the Chromium depot_tools.
  2. If you are a Googler, run: download_from_google_storage --config and follow the authentication instructions. You can just press Enter when asked for a "project-id". This makes downloads much faster, and you'll get the the Pro edition of the toolchain.
  3. Follow the steps to check out the code: http://dev.chromium.org/developers/how-tos/get-the-code (largely "fetch chromium"). gclient runhooks that is run as part of the fetch will get or update the VS2013 toolchain as necessary.
    • Tips : 
    • on command prompt run fetch chromium --nosvn=True
4. 
  • ninja -C out\Debug chrome
If you're primarily going to be doing debug dev builds, you'll want to set GYP_DEFINES=component=shared_library, which uses a DLL build and incremental linking, which makes linking much faster in Debug.

No IDE is installed, however windbg is available in depot_tools\win_toolchain\vs2013_files\win8sdk\Debuggers\x86.

post signature

Smartphone dan Tablet

Salam,
Lama dah tak update blog ni...oklah hari update baru..

Saya memang suka akan produk Nokia sejak pertama kali dapat handphone lagi,Handphone pertmaku Nokia 3310..hehehe...boleh buat sendal pintu....walaubagaimanapun...disebabkan oleh fungi kedua tu(penyendal pintu) yang membutkan saya tertarik kepada "toughness" produk nokia ini....daripada Nokia3310 hinggalah ke Nokia Lumia, kualiti masih lagi sama macam dulu...kalau nak diikutkan macam apple ngan samsung ...bukan lah nak ejek atau hina pengguna iphone ngan samsung ni cuma nak katakan lah...walaupun fungsi lagi canggih dan design nampak modern especially for productivity and etc,. tapi kekentalan atau kekuatan produk tersebut masih "Fragile".Perkataan fragile di sini bermaksud ia mudah pecah......dan apabila pecah satu skrin ipad atau iphone sahaja sudah memakan kos sebanyak RM 200-RM350. Ini bab smartphone lah.....apa2 pun Nokia tetap dihati..hehe

Chapter 2 / Bab 2 : Tablet

Kalau merujuk tajuk , tablet , kita boleh tengok kekentalan/ toughness nya disini.Seperti Contoh iPad 2 dengan iPad4 Retina Display,. iPad 2 kalau buat droptest ngan iPad 4 , iPad 4 yang akan pecah dahulu...ini bukanlah disebabkan oleh masalah kualiti tetapi...particle atau jenis dan kos....bagi saya kos pembuatan skrin retina ni sudah menjangkaui kos daripada pembuatan skrin kerass....maksud saya di sini bagi menghasilkan skrin retina yang crystal clear seperti sekarang ini sudah menelan kos yang banyak berbanding hanyak buat skrin keras yang berdefinisi HD tetapi tidak begitu crystal clear....

Ok tamat sudah setakat sini.....

Disclaimer : This post is only about my reviews on all my gadget that I have and from the droptest video on youtube.
post signature

 

Subscribe to our Newsletter

Contact Me

Email us: [email protected]

Our Team Memebers