Monday, 24 March 2014

Smartphone dan Tablet

Salam,
Lama dah tak update blog ni...oklah hari update baru..

Saya memang suka akan produk Nokia sejak pertama kali dapat handphone lagi,Handphone pertmaku Nokia 3310..hehehe...boleh buat sendal pintu....walaubagaimanapun...disebabkan oleh fungi kedua tu(penyendal pintu) yang membutkan saya tertarik kepada "toughness" produk nokia ini....daripada Nokia3310 hinggalah ke Nokia Lumia, kualiti masih lagi sama macam dulu...kalau nak diikutkan macam apple ngan samsung ...bukan lah nak ejek atau hina pengguna iphone ngan samsung ni cuma nak katakan lah...walaupun fungsi lagi canggih dan design nampak modern especially for productivity and etc,. tapi kekentalan atau kekuatan produk tersebut masih "Fragile".Perkataan fragile di sini bermaksud ia mudah pecah......dan apabila pecah satu skrin ipad atau iphone sahaja sudah memakan kos sebanyak RM 200-RM350. Ini bab smartphone lah.....apa2 pun Nokia tetap dihati..hehe

Chapter 2 / Bab 2 : Tablet

Kalau merujuk tajuk , tablet , kita boleh tengok kekentalan/ toughness nya disini.Seperti Contoh iPad 2 dengan iPad4 Retina Display,. iPad 2 kalau buat droptest ngan iPad 4 , iPad 4 yang akan pecah dahulu...ini bukanlah disebabkan oleh masalah kualiti tetapi...particle atau jenis dan kos....bagi saya kos pembuatan skrin retina ni sudah menjangkaui kos daripada pembuatan skrin kerass....maksud saya di sini bagi menghasilkan skrin retina yang crystal clear seperti sekarang ini sudah menelan kos yang banyak berbanding hanyak buat skrin keras yang berdefinisi HD tetapi tidak begitu crystal clear....

Ok tamat sudah setakat sini.....

Disclaimer : This post is only about my reviews on all my gadget that I have and from the droptest video on youtube.
post signature

0 comments:

Post a Comment

 

Subscribe to our Newsletter

Contact Me

Email us: [email protected]

Our Team Memebers